16-11-2015 09:58
1337
GÜVENLİK İŞ ELBİSELERİ HANGİ DONANIMLARA SAHİPTİR

İş elbiseleri; işçinin emek vererek ortaya çıkardığı iktisadi faaliyette oluşacak risklere karşı vücudunu korumaya alır. Bu risklerin en basiti etrafta oluşan kirlerdir. Özellikle kir ve tozlar iş elbisesi olmadığında günlük kıyafetlerde çoğalarak tehlike oluşturabilirler. İşçi sağlığı açısından önemli bir yere sahip olan iş elbiseleri sektörlere göre değişen çeşitlere sahiptir. Örneğin iş tulumları da iş elbiseleri kategorisinde ele alınabilir. İş tulumları çeşitleri omuzdan askılı şekilde vücudu saran ya da kollu şekilde giyilen tasarımlara sahiptir. Çoğunlukla önden düğmelerle açılır ya da fermuarlı üretilmiştir. 

İş elbiselerinin dokuması sektörlere göre değişen özellikte imal edilir. Mesela makine sanayi işçisi tamirci sağlık personeli kimyasal sektör gibi çeşitli alanlarda dokuma türleri değişkenlik gösterir. Yine tarım işçileri için de zararlı hayvan haşerat tozlara ve dikenlere karşı geliştirilmiş iş elbiseleri bulunmaktadır.  Gaz kimyasal artık yakıcı unsurlar gibi ortamlar içinse özel laboratuar iş elbiseleri imal edilmiştir.

Güvenli iş elbiseleri mutlaka işçinin vücudunu iyi saracak şekilde kaplamalı ve çalışılan sektörün risklerine karşı sağlam dokumadan üretilmiş olmalıdır. Ayrıca iş elbisesini giyen kişi rahat hareket etmelidir. Zira manevra kabiliyeti kısıtlanırsa hem fizikken rahat edemez hem de iş verimi düşecektir. İş elbiseleri kolay yıkanabilir özellikte olmalı hijyenik yapısıyla vücuda fayda sağlamalıdır. Ayrıca iş elbiselerindeki mevcut dikişler sağlam atılmış olmalıdır. Sert hareketlerde yırtılma riski oluşturmamalıdır. Bunun dışında iş çalışma koşullarındaki sıcaklık derecelerine uygunluğu iş elbisesi alınırken mutlaka dikkat edilmelidir.

 Hatta mevsimsel özellikler bile hesaba katılarak işçinin en rahat edeceği şekilde iş elbiseleri alınmalıdır. Çok kirlenen bir ortamda çalışılıyorsa iş elbisesi sık yıkama gibi durumla karşılaşacaktır. Bu durum dikkate alınarak iş elbisesinde yoğun yıkamaya hassas kumaşlar tercih edilmelidir. Kadın işçiler için de iş elbiseleri farklı olacaktır. Onlar için alpaka kumaş daha rahat bir çalışma ortamı sağlar. İş elbiselerinde genellikle alpaka Jean pamuk tarzı kumaşlar tercih edilmektedir.

 İş önlükleri ise en yaygın kullanılan elbise türüdür. İş önlüklerinin rengi ve kumaşı sektörlere uygun şekilde seçilmelidir. İş elbisesi çalışılan sektöre göre güvenlik donanımlarına da sahip olmalıdır. Ceplerin konum şekli ve sayısı hırdavatlar için geçici konma yerleri rengi çizme ve barete uyumu gibi hususlar dikkate alınmalıdır.


( 1337 Okunma )